Eläinlääkärillä

Iiris sai tänään ensimmäisen rokotuksensa ja samalla reissulla Viggolta tarkistettiin polvet. Eläinlääkäri kehui Viggon polvia erittäin napakoiksi eli terveystietoihin tulee merkintä polvien osalta 0/0. Tämä uusintatarkastus onkin voimassa koiran koko eliniän. Joskus hämmästelin tätä uusintatarkkia ja kyselinkin, että muuttuvatko tulokset noin yleensä. Kyllä ne saattavat kuulemma muuttua mutta itse olen kuullut lähinnä yksittäistapauksista.

Iiris oli reipas eläinlääkärikävijä. Kaikki olivat ihania ja häntä heilui tauotta. Eläinlääkärin mielestä Iiris on kaikilta osin hieno likka, ehkä hieman hyvin syönyt. Lisäksi yläleuka on kasvanut alaleukaa reippaammassa tahdissa, joten alakulmuri juuri ja juuri mahtuu paikalleen. Tämä leukojen eritahtisuus on ihan normaalia kasvavalle pennulle mutta vaatii pientä seurantaa.

Eläinlääkärikäynneillä oppii aina uutta. Tänään sain tuhdin tietopaketin madotuksista eli sisäloishäädöistä. Yleensähän tapana on ollut, että pennut madotetaan kasvattajan luona muutaman kerran ja sen jälkeen uudessa kodissaan viikkoa ennen rokotuksia ja sen jälkeen pari kertaa vuodessa säännöllisesti. Nyt uusimpien tutkimusten mukaan pennut on järkevää madottaa kasvattajan luona kaksiviikkoisesta lähtien aina kahden viikon välein. Uudessa kodissa ennen ensimmäisiä rokotuksia pennusta otetaan ulostenäyte. Jos sisäloisia on, pentu saa loishäädön. Jos niitä ei ole, silloin häätöjä ei tarvita. Nykyään monet koirat saavat loishäädön aivan turhaan. Loiset sen sijaan tottuvat lääkeaineisiin ja kehittävät itselleen vastustuskykyä lääkkeitä vastaan. Niinpä käytäntöä ollaan nyt muuttamassa. Minullakin on tuolla nyt odottamassa kolme kakkakippoa, yksi jokaiselle koiralle.


Nybygårds Vilda Viggo

Kommentit

Suositut tekstit