Eläinten viikko

Vietämme eläinten viikkoa. SEY eli Suomen eläinsuojeluyhdistysten liitto on nostanut yhdeksi tärkeimmistä eläinsuojelun aiheista jalostuskoirien hyvinvoinnin. Vaikka kyseessä olisi rotukoira ja asianmukaisesta kennelistä hankittu sekä rekisteröity, se ei automaattisesti tarkoita, että koira voi hyvin. SEY:n Koiraseminaarissa luennoiva Professori emerita Marjatta Snellman on listannut muutaman tärkeän asian, joita jokaisen koiraa hankkivan on syytä pohdiskella ja makustella mielessään.

- Koiralla pitäisi olla sellainen rakenne, että se voi elää mahdollisimman luontevaa elämää:
                     - Hengittää vapaasti
                     - Synnyttää normaalisti
                     - Liikkua vaivatta
                     - Saada ihostaan ja turkistaan suojaa sään vaikutuksia vastaan.

Niin, olkoon koira tarkoitettu mihin tahansa harrastukseen, näyttelyyn, työhön tai vaikkapa ihan vain kotikoiraksi yllä olevat kriteerit tulee täyttyä. SEY:N blogissa aiheesta syvällisemmin.

Kun katselen omaa rotuani, Tanskalais-ruotsalaista pihakoiraa, voin iloisin mielin todeta että kaikki on kohdallaan. Pihakoiralla on terve rakenne ja se liikkuu vaivatta. Se lisääntyy ja synnyttää normaalisti. Pihakoiralla on helppohoitoinen turkki, joka harvoin aiheuttaa omistajalleen päänvaivaa. (En laske ongelmaksi kylmillä ja sateisilla ilmoilla tarvittavaa nuttua. Kaikki pihakoirat eivät tarvitse sitäkään pohjavillan takia.)Meillä on tänään nautittu kauniista syyssäästä lenkkeilemällä. Illaksi ja yöksi luvatut myrskytuulet olivat aamupäivällä vielä kaukana. Meno kolmen koiran kanssa oli aluksi pihakoiramaisen kimpoilevaa mutta muutaman kilometrin jälkeen tahti tasaantui mukavaksi. Lenkin jälkeen rupesin ruuanlaittoon. Viggo ei osannut asettua aloilleen vaan ramppasi makuuhuoneen ja keittiön väliä. Pehmeä peti makuuhuoneessa kutsui mutta poitsu halusi olla siellä missä mammakin. Minäpä sitten ratkaisin asian niin, että hain makuupaikan keittiöön. (vanha säkkituoli & viltti) Tyytyväisen näköistä porukkaa...

Kommentit

Suositut tekstit