Kasvattajapäivät 2016

Tanskalais-ruotsalaiset pihakoirat ry jalostustoimikunta järjesti jäsenilleen Kasvattajapäivät 27.2. Päivän aiheina oli rodun parissa tehty monimuotoisuustutkimus ja koirien silmäsairaudet. Monimuotoisuustutkimuksesta meille oli kertomassa Jonas Donner Genoscoperilta ja silmäsairauksista puhui Maria Kaukonen Hannes Lohen tutkimusryhmästä.

Päivä oli mielestäni antoisa ja valaisi sitä miksi geenitutkimusta tehdään, miten sitä tehdään ja mitä annettavaa sillä on koirankasvatukselle. Kuulijakunta esitti kysymyksiä, sai vastauksia ja keskustelua syntyi. Luennoitsijat lupasivat lähettää luentomateriaalinsa yhdistykselle, joka välittää tietoa eteenpäin. Siksipä en itsekään lähde luentojen sisältöä tähän toistamaan. Omia mielipiteitä luentojen pohjalta kuitenkin nousi.

Geenitutkimuksessa pihakoira on todettu monimuotoisuudeltaan keskivertoa korkeammalle tasolle. Itseasiassa tutkittujen rotujen keskuudessa ainoastaan sekarotuiset koirat menivät pihisten ohi. Pihakoirien geenipooli on laaja jolloin riski sairastua erilaisiin sairauksiin vähenee. Pihiksellä on kuitenkin samalla tavalla sairauksia kuin millä tahansa rodulla, joten monimuotisuutta on syytä jatkossakin vaalia. Senpä takia geenitesteissä on puolensa ja puolensa. On hienoa, että sairauksia pystytään testejä apuna käyttäen sulkemaan pois. Mutta jos testit, tutkimukset ja pelko alkavat ohjata jalostusta, pääsemme mihin......?Kommentit

Suositut tekstit