Hajuerottelua

Tällä viikolla meidän koko lauma aloitti hajuerottelukurssin. Kurssin järjestää Koirakoulu Kompassi ja se on maksullinen. Minulla ei ole oikeuksia levittää opetusmateriaalia mutta voin kertoa kuulumisia ja mietteitäni täällä blogissa.

Treeni alkoi perusasioista kuten paikallaan olosta ja kontaktista ohjaajaan.  Näitä meillä on harjoiteltukin ja se kyllä näkyi. Ne taidot pitää osata myös näyttelykehässä. Ei sielläkään voi huidella missä sattuu ja miten sattuu. Pojat tarjosivatkin paikallaan oloa samalla tavalla seisten kuin kehässä. Nyt me opeteltiin myös istumaan.

Ostin hajutreenejä varten naksuttimen. Olen tähän asti vierastanut koko aparaattia ja kokenut sen lähinnä hankalaksi. Mietin, että miten saan koirat palkattua nameilla ja naksutettua riittävän nopeasti. Ajoitus on monesti hankala homma, etenkin vikkelien pihisten kanssa. Vai onko sittenkin niin, että pidän liiaksi kiinni ajatuksesta, että minä sählään? Ajattelin etukäteen kämmääväni. Huono...oikein huono toimintatapa. Eihän se välttämättä niin mene. Oli aika muuttaa omaa ajattelutapaa.

Naksutin osoittautui loistavaksi keksinnöksi. Se on paljon nopeampi ja napakampi kuin suullinen kehu. Naksutin ei myöskään huokaile, sen ääni ei kimitä tai tuhahtele. Se on aina sama. Meidän koirat oppivat naksun tosi nopeasti. Anna tehtävä - koiran suoritus - naks ja palkka. Simppeliä, wau!

Kun paikallaan olo ja kontakti olivat hallussa, siirryttiin hajujen maailmaan. Doris oli kaikkein innokkain mutta myös rauhallisin. Se vain odotti mitä, että mitä keksii seuraavaksi! Olin ihan hämmentynyt tästä oppivaisesta leidistä. Isojen kanssa rapsuttelin hetken päätäni. Ne haistoivat hajua mutta sitten hajupurkki menettikin hohtonsa ja koirat käänsivät aina päänsä pois. Kun kyselin tähän vinkkejä kouluttajalta, hän arveli koirien ottaneen hajun jo omakseen ja olivat valmiita siirtymään eteenpäin. Niinhän se oli totta tosiaan oli. (hämmästys) En osannut tulkita tilannetta ja laahasin itse perässä. Kun siirryin seuraavan vaiheeseen, alkoi purkkien merkkaus jälleen sujua.

Olen innostunut hajutreeneistä. Se on kivaa sekä minusta että koirista. Niiden silmissä minusta tulee sankari aina uudestaan, kun tarjoan yhteistä tekemistä ja ne pääsevät loistamaan. Kokeilkaa joskus. Treenaamiseen ei mene paljoa aikaa yhdellä kertaa ja sen voi tehdä kotonakin. Koulutuksia ja ohjeita on tarjolla paljon.Nuuuuuuusk.....

Kommentit

Suositut tekstit