Haukkuuko pihakoira?

Otsikon kysymys on minulle tällä hetkellä ajankohtainen. Naapurini ei siedä koirien haukuntaa eikä sen puoleen koiriakaan tai montaa muutakaan asiaa mitä elämässä tulee vastaan.

Pihakoirien haukkuherkkyydestä kysellään usein facen pihisfoorumilla. Pihakoirasta kiinnostuneet miettivät soveltuuko pihakoira kerrostaloon vai täytyykö asua esimerkiksi maalla? Oppiiko pihakoira olemaan haukkumatta, kuinka paljon on yksilöllisiä eroja?

Foorumilla kysymyksiin on vastattu mielellään ja vastausten kirjo kertoo kuinka erilaisia pihakoirat voivat olla. On melko hiljaisia pihakoiria ja sitten äänekkäitä. On kerrostalossa asuvia ja maalla asuvia. Jäin pohtimaan erojen syitä lähinnä sen takia, että minun koirani haukkuvat ja olen aina pitänyt sitä rotuun kuuluvana ominaisuutena. Pidän rotumääritelmää arvossa enkä aijo jalostaa pihakoiraa muuhun suuntaan. Pihakoira on vahtikoira ja ilmoittaa, jos joku kulkee jossain. Se huomioi ja seuraa ympäristöään tarkasti, on kiinnostunut ja innostunut lähes kaikesta. Onko tämä ei toivottava ominaisuus koirassa? Ei ainakaan pihakoirassa. Juuri noin rodunomainen pihakoira toimii. Ongelma siitä tulee silloin, jos naapuri onkin koiraherkkä. Meidän naapurimme tekee kaikkensa järjestääkseen koirille kiihdyttäviä ärsykkeitä. Hän rymistelee, kolistelee, hakkaa metalliosia, puhaltaa pilliin, huutelee koirille.....you just name it...

Haukkuminen on yksi koirien kommunikointitavoista. Miten kotiväki muuten tietää, että omalla alueella kulkee joku? Joillakin metsästysroduilla haukkutaitoa erityisesti arvostetaan, jalostetaan ja sillä jopa kilpaillaan. Pihakoirilla on vahtitaipumus vahvana eli sitäkin on aikanaan arvostettu. Kaikki turha ja käyttämätön olisi karsiutunut ajan saatossa pois. Oma alue on pihakoiran reviiri ja reviiritietoisuus on yksi pihakoiran ominaisuuksista. Reviiri kattaa etenkin uroksilla usein myös ulkoilualueen jolla lenkkeillään.

Koulutuksella ja vireystilan säätelyllä koiran käyttäytymiseen on tottakai mahdollisuus vaikuttaa. Voin tunnustaa, että en ole pitänyt koirilleni systemaattisia sulkeisia pihakäyttäytymisestä mutta eivät ne myöskään hauku turhasta. Naapureitani ajatellen sillä ei olisi kuitenkaan mitään merkitystä, koska heidän mielestä koirien tulisi olla sisällä ja puummekin häiritsevät heitä.


Kommentit

Suositut tekstit