Koiran omistamisessa tärkeintä

Kun sain ensimmäisen koirani olin monessa asiassa ihan pihalla. Luin koiraoppaita ja hämmästelin niissä ilmenevää mielipiteiden kirjoa. Mikä metodi toimii? Mikä on järkevää? Kysyin koirani kasvattajalta mielipidettä ja hän neuvoi kenties vielä eri tavalla mitä kirjoissa sanottiin. Jostain syystä olen alusta asti pitänyt hänen neuvojaan suuressa arvossa ja muistan aina yhden lauseen:" Niin...koirahan ei ole robotti.." Joku lamppu syttyi ja itseasiassa minua jopa nauratti. Tosiaan, mitä ihmettä oikein ajattelin! Yritin todennäköisesti noudattaa jonkun opuksen hienoja vinkkejä ja tuskastuin siihen, kun koira ei tehnytkään niin kuin halusin. Koira ei ole robotti. Ne oppivat ja sisäistävät asioita oman temperamenttinsa mukaan. Oppimistilanteisiin vaikuttavat kaikki muutkin läsnä olevat asiat. Omistajan oma vireystila ja tunteiden hallinta, ympäröivät äänet, hajut, kiire, ihan kaikki. Koira joka toimii omistajansa toiveiden mukaan on treenannut sitä vuosia.

Saattaa olla, että kaiken tahkoamisen keskellä tulee epäonnistumisen tunne. Ainakin minulle tuli. Nyt vasta jälkikäteen olen huomannut kuinka tärkeää se kaikki on ollut. Vain yhdessä tekemällä oppii tuntemaan koiransa. Tie koiran sydämeen saattaa toisinaan kulkea vatsan kautta mutta ainakin pihakoirat kiintyvät omistajaansa ja nauttivat kaikenlaisesta yhdessä tekemisestä. Sitä paitsi minusta on ainakin kiva kertoa koiristani, kun niistä kysytään. Mitä kertoisin, jos tunne koiraani. Miksi minulla on koira, jos en halua tehdä sen kanssa mitään?

Koiran omistamisessa on parasta koiran tunteminen. Jos jonkin viestin haluan välittää kasvattajana eteenpäin, on se juuri tämä: Opettele tuntemaan koirasi. Usko tai älä, samalla tulet oppineeksi itsestäsi aivan uusia asioita ja koirasi jalostaa myös sinua. :)Doris, mamman mussukka. Tämä leidi on sähäkkä vahtikoira, jolta mikään ei jää huomaamatta. Kun koiran reaktiokyky on nopea, on omistajan oltava cool. Jos omistajalta palaa päreet, mikä on lopputulos? 

Kommentit

 1. Hyvin kirjoitettu ja lohdullista kuulla kun juuri lueskelen kasvatusoppaita ja nettikeskusteluja... 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjojen ja oppaiden lukeminen on ihan hyväksi. Ne pohjautuvat hyvin pitkälti koirien kanssa elettyyn elämään. Tai ainakin pitäisi pohjautua. :) Nettikeskustelut ovat oikea villilänsi mutta sieltä saattaa saada vertaistukea moniin asioihin. Pihisten oma faceryhmä on siitä kiva, että henki on positiivinen ja pihiselämä on aikalailla sitä mitä sieltä pääsee lukemaan. :D Mutta juu... kaiken ydin on halu tuntea koira ja elää sen kanssa tasapainoista elämää.
   Kuulostaa siltä, että teillekin on oma pihis tulossa? Jännää, kivaa!

   Poista

Lähetä kommentti

Mukavaa, kun jätit tassunjälkesi!

Suositut tekstit